måndag 17 januari 2011

det är skillnad på folk o folk..

... o idrott o idrott o pojkar o flickor. i sann Hausken-anda tar jag upp tråden om idrottsgalor. har precis sett den svenska idrottsgalan 2011. som vanligt får man ha överseende med taffliga skämt och ganska menlösa artistuppträdanden om man ska orka sig igenom galan. allt i hopp om att faktiskt få se nån elitidrottare med mål i mun som lyckas framföra ett roligt eller inspirerande tacktal. i år va det väl sådär med tacktalen. ingemar stenmark. jag förstår faktiskt inte. han är ju skittråkig. tur att det finns nykomligspris där icke-mediaträning och spontaniteten fortfarande lyser igenom samt att Heidi utan problem blåste bort all ev besvikelsen av Ferrys frånvaro.

men. den svenska idrottsgalan. en hyllning till den svenska idrotten över året. typ så marknadförs det. lite mer än 2 timmar i tv rutan. ganska många minuter att bjuda på ett rikt kollage av året som varit. man tycker att på en sån gala ska man hinna visa klipp på blod, svett och tårar och medaljer från alla möjliga idrotter. ett sådant tillfälle hade det ju varit utmärkt att åtminstone visa i bild samtliga elitidrottande svenskar som tagit OS-, VM- eller EM-medalj kan man tycka. men det tycker inte svt. istället har man mage att visa ett flera minuter långt klipp från en idrottsturnering där sverige inte ens deltog. återigen får vi som sysslar med bågskytte, bowling, backhoppning, enduro, isdans eller varför inte orientering lära oss att den viktigaste idrotten den utövas av 22 män på en gräsplan med en boll. att man på svt faktiskt prioriterar att visa ett klipp från årets vm i sydafrika är bara en cementering av det vi redan vet. som vi får itutat av samhället och framförallt media i hela våra liv. fotbollskillar är mest värda.

när jag och en vän gick till träningen för en vecka sedan diskuterade vi fotbollskillars löner. min vän berättade att en undersökning visat på en snittlön i allsvenskan på 60 papp. i snitt. det innebär att man räknar alla i laget. även reserver, talanger, skadade o s v. 60 papp i snitt i allsvenskan. som i maj 2010 rankades som den 24e bästa ligan i världen strax efter slovakien (inget ont om slovakien!). jag minns för många år sen en gymnasiebekant berätta att han blivit erbjuden en bil om han bytte lag i division 6. i.division.6.

på idrottsgalan kunde man också rösta på årets mål. att göra snygga mål är uteslutande en manlig företeelse enligt idrottsgalan och även här är fotboll den idrott man helst bör ägna sig åt.

hur är detta möjligt? det kan inte bara vara att intresset är så förbannat stort. allsvenskan går ju liksom inte och drar med några enorma ekonomiska överskott och inte de enskilda klubbarna heller liksom..

masspsykos? ja så kan man kalla det. eller stava det patriarkat. ha!

en annan grej - varför ser folk så jvla medlidande ut så fort en s k funktionshindrad ställer sig på scen? jag har aldrig hört talas om nån s k funktionshindrad idrottare som tyckt synd om sig eller för den saken skull velat att folk ska göra det. droppa grejen liksom och låt ALLA elitidrottare tävla i galor på lika villkor.

överbetald med snopp