söndag 12 april 2015

Falafel-tips till framtida arrangörer

Kön till falafelköket! (foto: Andreas Karlsson)
Gårdagens falafelkök på SAIKs tävling blev inget annat än en succé. Vi sålde slut, vilket innebar att vi skrapade ihop smet till slutligen 35 rullar och fick neka säkert lika många besvikna kunder och hänvisa till den tomma skålen. Självfallet hoppas jag kunna göra detta till ett återkommande inslag på SAIKs tävlingar, men också att DU som tyckte det va en bra idé med supergod ekologisk vegetarisk mat tar upp stafettpinnen gör nåt liknande på din klubbs tävling. Och för att underlätta så kommer här våra recept och ungefärliga beräkningar för 35 falafelrullar:

Falafelsmeten tog vi från detta recept:
och gjorde *3. Notera - vad gäller majoriteten veg.biffar på ärtor, bönor och linser så skall baljväxter blötläggas och alltså INTE kokas. Kokas de faller de sönder vid fritering/stekning. Jag, och nästan samtliga jag känner, har gjort detta fel första gången, blivit ledsen och nästan gett upp - jag uppmanar försök igen och BLÖTLÄGG! =) 

Falafel makin' like a boss  
Tillbehör vi hade:
Hoummus på drygt ett paket kikärtor (500g torkade som vi kokade) (vitlök, tahini, citron, spiskummin, bladpersilja, olivolja, svartpeppar, salt)
Vitlökssås på 4 paket havre creme fraiche + ca 3 dl soja yoghurt (vitlök, salt o peppar)
Picklad lök på 8st rödlökar (rödlök, socker, ättika)
Harissa på 6 st färska röda chilli (spiskummin, korianderfrön, vitlök, olivolja, salt, peppar)
Sallad och tomater
Libabröd 35st

Sen behöver du en stekpanna fylld till 2/3 med olja eller en fritös -och sen äre bara å köra!
Nöjda? eh jo!
Sen vill jag passa på att tacka alla gullisar som berömde och gav feedback på falafeln OCH banorna. Det kan du fortsätta göra här under eller på SAIKs hemsida så en vet va en ska göra bättre till nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar