torsdag 27 november 2014

KAKritaren informerar! Teaser 2!

Jobbet med årets KAK-karta är en process som fortskridit sen förra årets tävlande lämnat arenan. Blåsiga dagar med kassa utskrifter och blyerts på fuktigt papper och pannan i djupa veck för att producera ett kartblad som ska kunna läsas och förstås. Årets karta är en utökning av den tidigare som bara täckte Nya Masthugget (NM). Nu har delar av Gamla Masthugget (GM) karterats, det finns jobb kvar men det sparar vi till nästa år! Det roliga med dessa två områden är att de är av helt olika karaktär byggmässigt vilket kräver taktik och teknik i läsning och löpning. Det gemensamma är kuperingen som är stark då vi befinner oss på en rejäl bergssluttning, samt att gårdarna är detaljrika. Och tyckte du NM var detaljrikt så är GM än värre. Här finns dessutom många gångar genom de gamla husen. Här kommer så kartritarens utmaning – hur gör man kartan läsbar? Min ambition var att kunna rita kartan enligt norm, inte förminska några symboler eller hitta på egna alls så KAK2015 kan löpas på skalan 1:4000. Jag har bollat karttecken med min bästa kart-nörd-vän i strax norr om norska gränsen och också hittat på några egna lösningar. Jag kommer delge dessa nu för att få alla ombord på skutan =) alla åtgärder gjorda för att öka läsbarheten.
  • Det finns massa småtrappor på gårdarna, jag har gjort dem bredare än va de är och mindre branta, jag har alltså plockat bort trappsteg för att frigöra läsyta.
  • Det finns massa staket/plank/stängsel på gårdarna – jag har i väldigt många fall valt att rita dem med ”oframkomlig mur” symbolen istället för ”oframkomligt stängsel” för att slippa ”taggarna” som gör kartbilden mer grumlig. Se exempel på kartklipp ovan; på den västra gården är de två övre ”murarna” i själva verket plank/stängsel med växter. Det undre stängslet är av samma karaktär men där fick ”taggen” plats.
  • I den sydöstra delen av bilden syns en ”oframkomlig mur” vid den stora gatan runt ett gult område – detta är en murad kant. Murade kanter är vanliga i området pga kuperingen och kan från en löpare som kommer nerifrån uppfattas som en ”urban” mur, men kommer du uppifrån antagligen mer som ett ”urbant” stup. De är på kartan redovisade oftast som ”framkomligt stup” eller ”oframkomlig mur” dvs taggarna har åter valts bort.
  • Och så en vädjan till alla löpare, som ni ser är det en del innergårdar med ibland otydlig gräns till ”odlad yta/tomt” - var uppmärksam, använd sunt förnuft och spring inte igenom blomster! Tänk också på att när du svänger in-ut i gränder/gångar var uppmärksam så du inte krockar med andra löpare och framförallt boende.
  • De områden som inte är färdigritade är markerade som ”förbjudet område” och där gäller såklart vanliga regler dvs du får inte springa där.


Kung av Kungsan 2010 : Lina Strand kommer provlöpa bana+kartan i helgen så att den in i det sista kan revideras till det bättre.

Kung av Kungsan är ett sprint-OL-deluxe arrangemang som går av stapeln oftast sent på hösten/vintern, beroende på kartritaren/banläggaren/tävlingsledarens tid+energi, i år avgörs det hela 6e december på Masthuggsberget, se tidigare inlägg för Bulletin+annan info, ALLA är välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar